Maakuntamuseopäivät

Tulossa: Kevään maakuntamuseopäivä Kiteellä 17.5.2024

Pohjois-Karjalan museo järjestää kevään Maakuntamuseopäivän Kiteellä perjantaina 17.5.2024 yhteistyössä Kitee-Seuran ja Kiteen kaupungin kanssa.

Aloitamme päivän klo 10 tutustumalla yhdessä Kiteen Näyttelykeskukseen. Näyttelykeskus sijaitsee osoitteessa Kiteentie 5. Autot kannattaa jättää parkkiin vastapäisen kauppakeskus Kupiaisen parkkipaikalle. Näyttelykeskuksessa pääsemme tutustumaan monipuoliseen näyttelytarjontaan ja kuulemme samalla Näyttelykeskuksen rakentamisesta, toiminnasta sekä ajankohtaisista asioista.

Näyttelykeskukseen tutustumisen jälkeen, klo 11 alkaen, siirrymme nauttimaan omakustanteisen lounaan ravintola Kiteenhovissa. Ravintola sijaitsee osoitteessa Hovintie 2. Lounaslistaan voitte käydä tutustumassa etukäteen ravintolan verkkosivuilla osoitteessa https://www.kiteenhovi.com/fi/

Lounaan jälkeen palaamme viettämään maakuntamuseopäivää Näyttelykeskukselle. Ajankohtaisten asioiden ja kuulumisten lisäksi Pohjois-Karjalan alueellisen vastuumuseon korjausrakentamisen amanuenssi Teemu Kuivalainen kertoo meille kotiseutumuseoiden korjausrakentamiseen ja kunnossapitoon liittyvistä asioista. Teemulle voitte lähettää ennakkokysymyksiä ilmoittautumisen yhteydessä.


OHJELMA:

klo 10 Näyttelykeskus Kitee: tutustuminen opastetulla kierroksella klo 11 Lounas: Ravintola Kiteenhovi (omakustanteinen)
klo 12.30 Kitee-Seuran tervetulotoivotus. Puheenjohtaja Markku Hyvönen, Kitee-Seura ry.
klo 12.40 Museokentän ajankohtaisia kuulumisia. Museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen, Joensuun museot.
klo 12.50 Paikallismuseokentän ajankohtaisia asioita. Amanuenssi Terhi Rautiainen, Pohjois-Karjalan museo.
klo 13.00 Kotiseutumuseoiden korjaaminen ja kunnossapito. Amanuenssi Teemu Kuivalainen,
Pohjois-Karjalan alueellinen vastuumuseo.
klo 13.30 Kysymyksiä ja keskustelua
klo 13.45 Kahvitauko
klo 14.15 Maakunnan museoiden kuulumiset.
Seuraavan maakuntamuseopäivän ajankohdasta sopiminen.

ENNAKKOILMOITTAUTUMISET ja ennakkokysymykset korjausrakentamisesta pe 10.5.2024 MENNESSÄ Terhille sähköpostilla terhielina.rautiainen(a)joensuu.fi tai puhelimitse 050 405 9458. Muistathan mainita mahdollisesta erityisruokavaliosta kahvitarjoilua varten.

TERVETULOA MUKAAN!

Joensuu 13.10.2023

Perjantaina 13.10. kokoonnuimme maakuntamuseopäivän viettoon Joensuuhun. Osallistujia eri puolilta maakuntaa oli yhteensä 36 henkilöä. Maakuntamuseopäivän koulutusosuus oli tänä vuonna suunnattu sekä alueen ei-ammatillisille että ammatillisille museoille.

Päivä aloitettiin tutustumalla Pohjois-Karjalan museon 100 vuotta ilmailua Pohjois-Karjalassa -näyttelyyn intendentti Iiris Heinon johdolla. Kyseinen näyttely on museon viimeinen nykyisissä toimitiloissa Carelicumissa.

Ihmisiä tutustumassa näyttelyyn Pohjois-Karjalan museossa.
Maakuntamuseopäivän osallistujia 100 vuotta ilmailua Pohjois-Karjalassa -näyttelyyn tutustumassa.

Yhteisen lounaan jälkeen kokoonnuimme varsinaiseen maakuntamuseopäivään Carelicumin auditorioon, jossa Joensuun museoiden museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen toivotti meidät tervetulleiksi tapahtumaan ja kertoi museoalan ja Joensuun museoiden kuulumisista. Tarjan esityksen löydät täältä. Tarjan jälkeen lyhyet puheenvuorot käyttivät amanuenssi Terhi Rautiainen ja restaurointiasiantuntija Teemu Kuivalainen Pohjois-Karjalan museosta. Terhi muistutti osallistujia tämän vuoden paikallismuseoiden hankeavustuksista, jotka ovat haettavissa 2.11.2023 saakka. Vuonna 2023 maakuntaan saatiin viisi avustusta. Apua hankkeiden suunnitteluun ja hakemusten jättämiseen saa tuttuun tapaan Terhiltä. Teemu on aloittanut restaurointiasiantuntijana Pohjois-Karjalan museossa elokuussa ja hänen vastuualueenaan ovat rakennusten kuntoon ja korjattavuuteen liittyvät asiat esimerkiksi paikallismuseoissa. Lisäksi hänen vastaa neuvonnasta ja ohjauksesta sekä esimerkiksi erilaisten koulutusten järjestämisestä tarpeen mukaan. Teemu muistutti vielä, että Museoviraston entistämisavustukset ovat haettavissa 16.10.-31.11.2023.

Osallistujat saivat kuulla Museovirastossa työskentelevän lakimies Roni Roihankorven kattavan esityksen tietosuoja-asetuksen vaikutuksesta valokuvien käyttöön ja tallentamiseen museoissa.

Päivän varsinaisena aiheena oli tietosuoja-asetuksen vaikutus valokuvien käyttöön, tallentamiseen ja julkaisemiseen museoissa, josta meille oli kertomassa lakimies Roni Roihankorpi Museovirastosta. Roni työskentelee Museovirastossa yleisenä hallintojuristina. Hän on myös jäsen KAM-organisaatioiden (kirjastot, arkistot, museot) juridiikkaryhmässä, joka on muun muassa julkaissut ohjeistuksen tietosuoja-asetuksen soveltamisesta KAM-sektorilla. Juridiikkaryhmä on äskettäin julkaissut myös ohjeen tekijänoikeuslain kulttuuriperintölaitoksia koskeviin uusiin säännöksiin liittyen.

Ronin erinomaisen esityksen tietosuoja-asetuksen vaikutuksesta valokuvien tallentamiseen, julkaisuun ja muuhun käyttöön museoissa löydät täältä. Muistutuksena vielä, että kyseisessä esityksessä esitetyt näkemykset ovat Museoviraston lakimiehen yleisluontoisia näkemyksiä valokuviin liittyvistä tietosuojakysymyksistä, eikä niitä tule ottaa konkreettisina oikeudellisina ohjeina/neuvoina yksittäistapausten ratkaisemiseen. Yksittäistapauksia koskevaan oikeudelliseen apuun liittyen tulee aina olla yhteydessä oman organisaation lakipalveluihin tai ulkopuoliseen juristiin.

Ronin esityksestä saimme suuren määrän tietoa ja päivän aihe herätti vilkasta keskustelua. Jatkossa varmistamme vielä yhdessä, että kaikkien museoiden verkkosivuilta löytyy lakisääteinen tietosuojalauseke. Asiaan palataan tulevissa maakuntamuseopäivissä.

Mielenkiintoisen koulutuksen ja iltapäiväkahvien jälkeen jatkoimme perinteisen kuulumiskierroksen merkeissä. Kesäkausi 2023 oli maakunnan museoissa ja kotiseutuyhdistyksissä jälleen tapahtumantäyteinen. Tapahtumien lisäksi on useammassa museokohteessa uudistettu näyttelyitä, tehty kokoelmatyötä ja oltu monella tavalla mukana oman paikkakunnan historian esittämisessä ja tallentamisessa. Tiivistetyt kuulumiset pääset lukemaan täältä.

Lämmin kiitos kaikille päivään osallistuneille ja kuulumisia kertoneille!

Seuraava maakuntamuseopäivä järjestetään Kiteellä perjantaina 17.5.2024.

Tervetuloa mukaan!

Juuka 12.5.2023

Kokoonnuimme maakuntamuseopäivän viettoon Juukaan aurinkoisena perjantai -päivänä toukokuussa. Osallistujia tuli paikalle runsaasti ympäri maakuntaa, yhteensä päivään osallistui 32 henkilöä.

Päivä aloitettiin mielenkiintoisella kierroksella Juuan Kotiseutupolulla. Saimme monipuolisen kattauksen Juuan historiasta Juuka-Seuran toiminnanjohtaja Pasi Karjalaisen kertomana. Vuonna 2022 avattu Juuan kotiseutupolku esittelee Juuan kirkonkylän historiaa ja kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia opastetaulujen ja QR-koodien avulla. Juuka-Seura toteutti Kotiseutupolun yhteistyössä Juuan kunnan ja Juuan seurakunnan kanssa. Hankkeen rahoitti Vaara-Karjalan Leader.

Kotiseutupolku alkaa Juuan ABC:ltä ja kulkee Pitäjämuseon, kirkon, Puu-Juuan ja Myllymuseon kautta hautausmaalle. Yhteensä polun varrella on yhdeksän opastetaulua, jotka kertovat Juuan historiasta. QR-koodien avulla voidaan tarjota lisätietoja aiheesta laajemmin kiinnostuneille ja myös tietojen lisääminen ja päivittäminen on mahdollista. Lisätietoja Juuan kotiseutupolusta löydät TÄÄLTÄ.

Makoisan lounaan jälkeen siirryimme Juuan seurojentalolle, jossa Pasi Karjalainen toivotti meidät tervetulleiksi ja seurojentalon omistaja Kai Iiskola kertoi rakennuksen historiasta ja remontista. Seurojentalon lisäksi Iiskola on hankkinut omistukseensa useita puu-Juuan vanhoja rakennuksia ja remontoi niihin majoitustiloja. Kokonaisuuteen on tulossa noin 50 hotellihuonetta sekä ravintola ja elämyskeskus. Rakennusten näyteikkunoihin rakentuu vaihtuva museonäyttely, joilla houkutella kävijöitä aina uudestaan paikalle.  Lopputuloksena on matkailukeskus. Yksi mallitalo valmistuu tämän kesän aikana, juhannukseen mennessä.

Seuraavaksi Joensuun museoiden museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen kertoi Joensuun museoiden ja museomaailman ajankohtaisia kuulumisia. Joensuun museoiden kävijämäärät ovat palaamassa normaalille tasolle koronavuosien jälkeen. Joensuun museoilla on menossa useita hankkeita samanaikaisesti, jotka työllistävät henkilökuntaa kovasti: museo saa uuden kokoelmakeskuksen, perusnäyttelytilat siirtyvät kaupungintalolle, Carelicum tyhjennetään, Taidemuseolle on tulossa peruskorjaus ja museon toimistotilat muuttavat. Kesän vaihtuvana näyttelynä museoilla on Mitä -biennaali, joka on esillä sekä Pohjois-Karjalan museossa että taidemuseo Onnissa. Biennaaliin liittyen julkaistaan myös Kuuntelukuvia podcast. Vastuumuseotyö saa vahvistusta, kun elokuussa aloittaa uusi korjausrakentamisen amanuenssi Teemu Kuivalainen.

Tarjan jälkeen amanuenssi Terhi Rautiainen esitteli alueellisen museotyön ajankohtaisia asioita. Terhin esityksen löydät TÄÄLTÄ.

Seuraavaksi ohjelmassa oli vuoden 2023 Pohjois-Karjalan kotiseutupersoonan julkistaminen. Titteli kunniakirjoineen luovutettiin ansaitusti Valtimo-Seuran Heikki Ovaskaiselle.

Saimme tänä vuonna maakuntamuseopäiväämme vieraita Kuopion luonnontieteellisestä museosta. Museoamanuenssi Kimmo Jääskeläinen ja luontopedagogi Mari Wikholm kertoivat Kuopion luonnontieteellisen museon palveluista Pohjois-Karjalassa. Kuopion luonnontieteellinen museo on neljän maakunnan vastuumuseo. Pohjois-Karjalan lisäksi sen vastuualueena ovat Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala. Pohjois-Karjalassa on vuonna 2023 aloittanut toimintansa alueellinen ympäristökasvatusverkosto ITÄVÄ. Alueen museot ovat erittäin tervetulleita mukaan! Seuraava iso ympäristökasvatustapahtuma on Nurmeksessa kesäkuussa. Nurmeksen museo on mukana tapahtumassa.

Marin ja Kimmon esityksen luonnontieteellisen museon tehtävistä ja palveluista löydät TÄÄLTÄ.

Intendentti Jukka Kettusen esitys käsitteli puurakennusten ja esineiden tuhohyönteisiä. Luonnontieteelliseen museoon on mahdollista lähettää näytteitä tai kuvia tuhohyönteisistä ja museo auttaa niiden tunnistamisessa. Museolta saa myös neuvoja tuhohyönteisasioissa. Erinomaista tieto aiheesta löytyy myös Museovirasto vuonna 2005 julkaisemasta Rohmut ja riesat -teoksesta sekä Rakennusperinteen ystävät verkkosivustolta. Jukan esityksen tuhohyönteisistä löydät TÄÄLTÄ.

Esitysten ja kahvitauon jälkeen jatkettiin kuulumiskierrokselle. Alta löydät lyhyesti osallistuneiden seurojen kuulumisia:

Kontiolahti-Seura:

Kontiolahdella on kahtena vuonna peräkkäin saatu Museovirastolta paikallismuseoiden hankeavustusta, jolla on uudistettu kotiseutumuseon näyttelyt. Uudet näyttelyt on järjestetty teemoittain ja urakka alkaa olla valmis. Kotiseutumuseo pidetään auki heinäkuussa. Alkusyksystä on tulossa Ilta museossa -tapahtuma, jossa kunnan historiaa avataan toiminnallisesti ja elämyksellisesti.

Juuka-Seura:

Juuka-Seura on toteuttanut viime vuosina ja käynnissä on parhaillaankin useita hankkeita.   Kotiseutuarkistolla on menossa Leader-rahoitteinen digitalisointi hanke. Museovirastolta saatiin tälle vuodelle myös arkistolle avustus, jolla digitoidaan vanhojen juukalaisten haastatteluja. Aineistot on litteroitu ja jo kerran digitoitu, mutta formaatti on vanhentunut. 

Molemmat museokohteet pyritään saamaan kesäksi auki.

Ellin päivät tapahtumakokonaisuus järjestetään heinäkuun alussa.

Tohmajärvi-Seura:

Tohmajärvi-Seuralla on menossa useita hankkeita samanaikaisesti. Osa hankkeista lykkääntyi koronan takia ja niitä tehdään nyt päätökseen.  Museoviraston hankerahalla tehdyt Tuulimyllyn siipien korjaus sekä hirsirakennuksen kunnostus saatiin päätökseen. Tänä vuonna Museoviraston avustuksella jatketaan digitointihanketta, joka aloitettiin Leader-rahoituksella vuonna 2022. ELY-keskuksen rahoituksella aloitettu Saarion Voimalaitosmuseon ikkunoiden korjaus jatkuu tulevana kesänä. Saarioon valmistuu myöskin virtuaalimuseo Leader-rahoituksella. Hanke valmistuu tänä vuonna.

Seura on myynyt asiantuntemustaan digitointiasioissa ja skannannut talkoilla Suonviljely-yhdistyksen valokuvia. Näin saadaan seuralle lisätuloja.

Museoalue on avoinna koko kesän. Oppaiksi oli  runsaasti hakijoita – kuusi valittiin.

Kouluyhteistyö on ollut vilkasta: Neljä eri luokkaa kävi museolla. Lisäksi vierailulle saatiin lukion ja peruskoulun opettajisto, sivistysjohtaja ja kulttuurijohtaja. Museoalueella pidettiin myös sivistyslautakunnan kokous. Yhteistyö jatkuu ja museovierailuja varten työstetään opetuspaketteja. Kesäksi on tulossa uutena pieni näyttely tuulimyllyistä.

Valtimo-Seura:

Viimeisen tapaamisen jälkeen Valtimolla on valmisteltu osuustoimintamuseota Puukoululle: pohjapiirros ja näyttelysuunnitelma. Työtä varten saatiin Museoviraston rahoituksesta jatkohanke osuustoimintamuseon loppuunsaattamiseksi. Lisäksi valmistellaan myös uutta palokuntaosiota puukoululle. Avustusta työhön on haettu kunnalta.

Puukoululla vietetään näyttelyiden avajaisia juhannuksen jälkeen tiistaina. Kesän vaihtuvana näyttelynä on esillä jouluikoneita. Lisäksi kesäkahvilassa ja koulumuseossa on taidenäyttely.

Murtovaraan talomuseo on mukana hama-rahoituksella toteutettavassa Kiva kylä -hankkeessa. Kesäkuussa Murtovaarassa järjestetään perhepäivä, jossa on ohjelmassa muun muassa kuninkaallinen nukketeatteri – nukketeatteriesitys, varjoteatterityöpaja, taikurityöpaja sekä lasten museokierroksia. 

Kesälahti-Seura:

Kesälahdella on urakoitu valokuvien digitoinnin parissa. Seija Teppana on digitoinut 10 000 negatiiviruutua Atteron kuvia. Museoviraston rahoittamalla hankkeella 500 kuvaa kuvailutietoineen siirrettiin Kokko-tietokantaan. Tälle vuodelle haettiin Museoviraston rahoitusta tuulimyllyn korjaamiseen, mutta rahoitusta ei saatu. 

Museoalue avautuu juhannuksen jälkeen ja oppaina toimivat paikalliset nuoret. Museoalueelle valmistuu ennen kesäkautta esteetön luontopolku Jetinan rahoituksella. Kesän vaihtuvana näyttelynä on uusia valokuvia Viipurista. Lisäksi esillä on Kyllikki Paajasen vanhoja kuvia. 2.7. tallennetaan kansalaulukirkko klo 18 savutuvassa.

Toukokuussa julkaistaan ensimmäinen osa Kyllikki Paajasen päiväkirjoista. Kirjan on toimittanut Hissu Teppana.

Kitee-Seura

Kesäksi avataan Kotiseutumuseo ja kauppamuseo. Uutena näyttelynä kesäksi valmistuu Kansanparannuksesta kansanterveyteen -näyttely terveydenhuollon ja sairaanhoidon historiasta. Oppaiden rekrytoinnissa on ollut vaikeuksia, kaikkia työpaikkoja ei ole vielä saatu täytettyä.

Kitee-Seura on ollut mukana rakentamassa uuteen näyttelykeskukseen perinnehuonetta, jossa esitellään sotiemme veteraanien perintöä. Lisäksi on tehty ranta-aittojen kunnostustöitä.  Näyttelykeskukseen on tulossa myös Arabian kuppien -näyttely sekä pienoisrautatie. Kokonaisuus avataan kesäkuussa.

Pitkäaikaisena projektina on ollut saada kahdessa rakennuksessa sijaitsevat kotiseutuarkistot yhdistettyä.  Seuran tavoitteena on hankkia lisää arkistohyllyjä ja siirtää aineistot samaan tilaan. Aineistot voidaan paremmin järjestää yhdeksi kokonaisuudeksi, kun ovat samassa tilassa.

Kolin kotiseutuyhdistys:

Kolilla avautuu kesällä uusi hotelli kylän keskustassa. Kotiseutuyhdistyksen minigolf-rata sijaitsee aivan hotellin vieressä mikä tuo varmasti kävijöitä radalle. Myös museo on hyvin hotellivieraiden tavoitettavissa. Kotiseutumuseoon on etsitty museonhoitajaa kesäksi, mutta rekrytointi on ollut haasteellista. Tavoitteena olisi pitää kohde auki kesäkuun alusta elokuun loppuun – tiistaista perjantaihin. Museonhoitaja vastaa museon lisäksi myös Kolin kylän historiakierroksista.

Heinäkuussa on tulossa useita tapahtumia: heinänseiväskisa käydään joukkuekilpailuna, samassa yhteydessä järjestetään myös valokuvakilpailu. Lisäksi on tulossa koli koulun tapaaminen sekä ohjelmalliset heinäiltamat. Syksyllä vietetään perinteinen sadonkorjuujuhla Kolin seurojentalolla. Tapahtuma on ollut valtavan suosittu ja kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet sisälle juhlatilaan. Tarjolla tapahtumassa on muikkuja ja ruishuttua sekä nokipannukahvia.

Tuloja yhdistys saa muun muassa hoitamalla eläimiä kesän aikana. Ei ole vielä varmistunut.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Hannele Autti:

Hannele toimii Maakuntaliiton kulttuuriasiantuntija ja hänen vastuualueenaan ovat muun muassa kylä- ja kotiseutuasiat. Tällä hetkellä Maakuntaliitossa on ajankohtaista hallitusneuvottelut ja aluerahoitusmäärärahat uudella hallituskaudella.

Tämän vuoden aikana Maakuntaliitossa on valmistumassa Kulttuurin ja luovien alojen toimenpideohjelma. Hannele näkee, että kulttuurimatkailussa museotyöllä on selkeä mahdollisuus. Hän muistutti vielä, että kotiseutuyhdistysten kannattaa hakea avustuksia Tulevaisuusrahastosta, joka on kevyt rahoitusväline. Lisätietoja tulevaisuusrahastosta löydät verkosta: https://pohjois-karjala.fi/pohjois-karjalan-tulevaisuusrahasto/

Päivä oli erittäin onnistunut – lämmin kiitos kaikille osallistujille! Seuraavan kerran tapaamme Joensuussa 13.10.2023. Tervetuloa mukaan!

Joensuu 18.11.2022

Syksyn maakuntamuseopäivä järjestettiin Joensuussa 18.11.2022. Päivään osallistui kaikkiaan 29 paikallismuseoaktiivia sekä Pohjois-Karjalan museon henkilökuntaa. Aloitimme päivän tutustumalla Pohjois-Karjalan museon tiloihin Carelicumissa: vierailimme verstaalla sekä tutustuimme museon näyttelyihin. Museossa on esillä kolme vaihtuvaa näyttelyä vuosittain, maakuntamuseopäivän aikaan vaihtuvana näyttelynä oli Urbaario – Kokoelma kaupunkilöytöjä.

Maakuntamuseopäivät avasi Terhi Rautiainen Pohjois-Karjalan museosta.

Museokierroksen ja lounaan jälkeen siirryimme viettämään maakuntamuseopäivää Carelicumin auditorioon. Aluksi Joensuun museoiden sekä paikallismuseoiden ajankohtaisista asioista kertoi amanuenssi Terhi Rautiainen.

Paavo Tanskanen Polvijärvi-Seurasta esitteli pärekattohanketta puiden valinnasta ja kaatamisesta valmiisiin kattoihin saakka.

Terhin puheenvuoron jälkeen Polvijärvi-Seuran Paavo Tanskanen johdatti osallistujat pärekattojen ja pistoaitojen saloihin. Seura kunnostaa tämän ja tulevan vuoden aikana kaikki Talomuseon alueen pärekatot. Hankkeen kustannuksia varten on saatu rahoitus Leaderiltä. Hankkeessa työvoima on talkootyötä. Seura on onnistunut saamaan paikkakuntalaisia hienosti liikkeelle, ja työhön on voinut osallistua jokaisen omien aikataulujen mukaan. Myös eri ikäisiä talkoolaisia on onnistuttu samaan mukaan. Talkoolaisille on talkoopäivän aikana tarjottu kahvit ja ruoka. Lisäksi seura on kutsunut paikkakuntalaisia, muun muassa päiväkotilaisia, koululaisia ja palvelutalon asukkaita seuraamaan talkoita. Palaute näistä on ollut hyvä, ihmiset ovat tulleet mielellään seuraamaan pärekattojen tekoa. Jo aiemmin seura ahkeroi museoalueen pistoaidan kuntoon, täkin urakka tehtiin talkootyönä. Molemmista perinnetöistä on tulossa kuvaukset Pohjois-Karjalan kotiseutuyhdistysten liiton verkkosivuille ensi vuonna.

Kuulumiskierros on Maakuntamuseopäivien odotettu ohjelmanumero. Kierroksen aikana saa sekä vertaistukea että vinkkejä omaan toimintaan.

Paavon kiinnostavan esityksen jälkeen oli aika kuulumiskierrokselle. Maakunnan paikallismuseoille kuluva vuosi on ollut aktiivinen: museorakennuksia on kunnostettu, näyttelyitä uudistettu ja kokoelmia hoidettu. Lasten ja nuorten kanssa tehtävä kotiseututyö on näkynyt monen yhdistyksen toiminnassa, samoin erilaisten tapahtumien järjestäminen. Huolia aiheuttavat pula kesätyöntekijöistä sekä kohoavat energiakustannukset. Kuulumiskierroksen päätteeksi Laura Jetsu toi terveisiä Suomen kotiseutuliitosta. Hän kertoi, että monessa kotiseutuyhdistyksessä on vietetty juhlia pyöreiden vuosien merkeissä. Viimeksi Laura oli mukana juhlapuhujana Nurmeksessa syyskuussa Nurmes-seuran 60-vuotisjuhlassa. Laura kertoi Suomen Kotiseutuliiton ylisukupolvisen kulttuuriperintöhankkeen Mestarit & kisällit saamasta merkittävästä Euroopan kulttuuriperintöpalkinnosta. Mestarit & kisällit -toimintamalli sai palkinnon koulutuksen ja taitojen sarjassa.

Maakuntamuseopäivä päättyi yhteiseen kahvitteluun sekä Pohjois-Karjalan kotiseutuyhdistysten liiton kokoukseen.

Seuraavan kerran kokoonnumme Juuassa perjantaina 12.5.2023 klo 12 alkaen. Tervetuloa mukaan!

Heinävesi 20.5.2022

Maakuntamuseopäivä järjestettiin Heinävedellä 20.5.2022. Pohjois-Karjalan paikallismuseoväki toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi maakunnan uusimpaan kuntaan. Osallistujia päivä keräsi 30. Aloitimme päivän tutustumalla Heinäveden Kotiseutumuseoon, jonka näyttelyt oli uudistettu viime vuonna. Lisäksi kuljimme osan Kirkonkylän kulttuurireittiä.

Heinäveden kunnan matkailusihteeri Leena Vlasoff toivotti vieraat lämpimästi tervetulleeksi ja toimi oppaana Kotiseutumuseossa sekä Kirkonkylän kulttuurireitillä.

Varsinainen Maakuntamuseopäivä vietettiin Heinäveden kunnantalolla. Tervetulotoivotusten jälkeen ohjelma aloitettiin museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskosen katsauksella museomaailman ajankohtaisiin asioihin. Paikallismuseoiden ajankohtaisista asioista kertoi amanuenssi Terhi Rautiainen. Amanuenssi Erkki Matikainen piti esitelmän kokoelmanhallintajärjestelmä Kokosta ja projektikoordinaattori Reetta-Mari Kellokoski esitteli Osallisuutta ja etsivää kulttuuriperintöä -hanketta.

Amanuenssi Erkki Matikainen Pohjois-Karjalan museosta esitteli Kokko kokoelmanhallintajärjestelmää.

Päivän odotettu ohjelmanumero oli kuulumiskierros, jossa saimme kuulla paikallismuseoiden kuluneesta talvesta ja tulevasta kesäkaudesta

Maakuntamuseopäivän lopuksi vierailimme vielä upeassa Marjamäen pappilassa ja kuulimme rakennuksen historiasta sekä nykypäivästä talon nykyisen emännän Tuula Paulin kertomana.

Tuula Paul emännöi upeaa Marjamäen pappilaa.

Lämmin kiitos kaikille mukana olleille ja Heinäveden edustajille vieraanvaraisuudesta! Seuraavan kerran kokoonnumme perjantaina 18.11.klo 10 Joensuussa. Tervetuloa mukaan!

—————————————————————————————————————

Maakuntamuseopäivä järjestetään Heinävedellä perjantaina 20.5.2022. Tilaisuuteen voi ilmoittautua Terhille 14.5.2022 saakka.