Hei Pohjois-Karjalan kotiseutuyhdistys- ja paikallismuseotoimijat!
Näin kesän aluksi haluaisin tiedottaa teille muutamia asioita:
Pohjois-Karjalan museoiden kesäesite on julkaistu
Kesäesite toteutettiin sähköisenä viime vuoden tapaan. Esite löytyy täältä: https://pohjoiskarjalanmuseo.fi/pohjois-karjalan-museokohteet
Esitettä voi lisätä omille kotisivuille ja halutessaan siitä voi ottaa myös printtiversioita. Joensuussa esite on printattuna jaossa Pohjois-Karjalan museo Hilmassa, taidemuseo Onnissa sekä Bunkkerimuseolla.
Maakuntamuseopäivä
Maakuntamuseopäivä järjestettiin Heinävedellä perjantaina 20.5.2022. Lämmin kiitos Heinävedelle vieraanvaraisuudesta ja kaikille mukana olleille aktiivisesta osallistumisesta! Tilaisuudesta voi käydä lukemassa lyhyen koosteen Pohjois-Karjalan kotiseutuyhdistysten liiton verkkosivuilta osoitteesta https://pkkotiseutu.fi/maakuntamuseopaiva/
Päivän yksityiskohtaisempi muistio lähetetään kaikille Pohjois-Karjalan kotiseutuyhdistyksille.
Finnan julkaisupalvelut ruuhkautuneet
Finna ei kykene ottamaan vastaan aineistoja uusilta julkaisijoilta tämän vuoden aikana, koska palvelut ovat ruuhkautuneet suuren kysynnän takia. Jo sovitut kokonaisuudet voidaan viedä Finnaan aiemmin sovitun mukaisesti.
Jos haluat julkaista Finnassa, voit kuitenkin jo aloittaa valmistelutyön ja alkaa luetteloida aineistoja Kokkoon.
Kokosta lisätietoja saat Erkki Matikaiselta erkki.matikainen(a)joensuu.fi, p. 050 341 9503.
Matkailualan opiskelija kaipaa lisätietoja Pohjois-Karjalan historian synkistä vaiheista. Hän pyysi välittämään seuraavan viestin teille:
Synkkää matkailua Pohjois-Karjalassa?
Tiesitkö, että synkän matkailun kohteita ovat kohteet, joihin liittyvät onnettomuudet, tragediat, kuolema tai jokin synkkä legenda. Synkällä matkailulla on jo pitkät juuret ja se on haluttu kulttuurimatkailun suuntaus nykyään. Synkän matkailun kohteet ovat kuitenkin usein hiljaista tietoa, jonka vuoksi tarvitsen juuri sinun apuasi niiden paikantamiseen Pohjois-Karjalan alueella. Teen opinnäytetyönäni opasta synkän matkailun kohteista Pohjois-Karjalassa ja pyrin tätä kautta lisäämään Pohjois-Karjalan maakuntien vetovoimaa matkailijoiden silmissä ja tuomaan ilmi synkkiä kohteita, joilla on mielenkiintoinen historia.
Oli kyseessä sitten vanha sairaala, kaivos, bunkkeri tai hylätty kummitustalo, otathan yhteyttä, niin pääsen edistämään työtäni.
Kiittäen: Sarita Käräjähonka, p. 044 013 0098, sarita.karajahonka(a)edu.karelia.fi
Miun kotiseutu – vinkkejä kotiseutukasvatukseen opas julkaistaan Pohjois-Karjalan maakuntapäivänä 27.8.2022. Ennen julkaisua Pohjois-Karjalan kotiseutuyhdistysten liiton jäsenistö kutsutaan yhteiseen palaveriin torstaina 11.8.2022 klo 14, jolloin käydään läpi julkaisuun ja oppaan jakamiseen liittyviä asioita. Kutsu tilaisuuteen lähetetään heinäkuussa.
Sotien 1939–1945 Pohjois-Karjalan perinneyhdistys kokoaa maakunnan sotaperinnettä yhdelle sivustolle, joka avataan loppuvuodesta 2022. Sivusto on osa valtakunnallista sotaperinnesivustoa, jota tulee hallinnoimaan Tammenlehvän perinneliitto. Pohjois-Karjalan osioon kaivataan tietoja paikallismuseoista, joiden näyttelyissä käsitellään sota-aikaa. Jos näyttelyssänne on aineistoja toiseen maailmansotaan liittyen, kuvauksen aineistoista ja museon yhteystiedot (esimerkiksi linkki verkkosivuille, josta löytyvät avoinnaolotiedot ja yhteystiedot) sekä valokuvan näyttelystä voi toimittaa perinneyhdistyksen viestintävastaava Mikko Rautiaiselle osoitteeseen mikko.rautiainen(a)edu.nurmes.fi
Jään perjantaina kesälomalle ja palaan juhannuksen jälkeen. Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä museonjohtaja Tarjaan tarja.raninen-siiskonen(a)joensuu.fi, puh. 050 405 9079.
Aurinkoista alkukesää!
Terhi