Terhin terveiset 4/2023

Hei Pohjois-Karjalan kotiseutuyhdistys- ja paikallismuseotoimijat!

Tässä huhtikuun tiedotettavia asioita:

  1. Yhteinen kesäesite

Maakunnan museoiden yhteinen kesäesite toteutetaan sähköisenä viime vuoden tapaan. Esitteen voi myös printata ja printtiversio tulee olemaan A4 -muodossa. Mukaan pääsee 50 eurolla/ kohde.  Hinta sisältää yhden valokuvan + 700 merkkiä (välilyönteineen). Aineistoja voi toimittaa minulle 1.5.2023 saakka. Esite taitetaan toukokuussa ja julkaisuajankohtana on kesäkuun alku. Lisätietoja yhteisesitteestä ja aineisto-ohjeet löytyvät tämän viestin liitteenä.

  1. Itä-Suomen paikallismuseo 2023-kilpailu

Viime vuonna kilpailussa oli teemana paikallismuseoiden näyttelyt ja vuoden paikallismuseona palkittiin Raatteen Portti Suomussalmella. Tänä vuonna kilpailun teemana on kulttuuriperintökasvatus. Meidän maakuntamme museoilla on paljon toimintaa liittyen kulttuuriperintö- ja kotiseutukasvatukseen, joten toivon, että museoita lähtee innolla mukaan.

Jos haluatte osallistua kilpailuun, ehdotukset ja perustelut tulee toimittaa minulle 27.4. mennessä. Lisätietoja kilpailusta löytyy tämän viestin liitteenä.

  1. Maakuntamuseopäivä

Maakuntamuseopäivä järjestetään Juuassa perjantaina 12.5.2023. Kutsu tilaisuuteen ja päivän ohjelma lähetetään ensi viikolla. Ohjelmassa on muun muassa tutustuminen Juuan kotiseutupolkuun. Lisäksi saamme vieraita Kuopion luonnontieteellisestä museosta, jonka edustajat tulevat kertomaan palveluistaan Pohjois-Karjalan paikallismuseoille sekä vastaamaan kysymyksiin luonnontieteellisiin kokoelmiin liittyen.  Tervetuloa mukaan!

  1. Museoviraston avustukset yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin

Hakuaika on parhaillaan menossa ja päättyy 28.4.2023 kello 15.00.

Yhteisöjen kulttuuriperintötoimintaan liittyvillä avustuksilla vahvistetaan yhteisöjen osallisuutta kulttuuriperintöön. Avustettavat hankkeet voivat sisältää kulttuuriperintöön liittyvän tiedon tallennusta, dokumentointia ja tiedon välittämistä sekä toimenpiteitä, joilla lisätään yhteisöjen osallistumismahdollisuuksia ja kulttuuriperinnön elinvoimaisuutta. Avustuksen osuus voi olla korkeintaan 90 % hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Viime vuonna avustuksia myönnettiin Pohjois-Karjalassa kahdelle hakijalle paikallishistorioiden kirjoittamiseen.

Lisätietoja löydät TÄÄLTÄ.

  1. Paikallismuseoiden hankeavustukset

Viime vuonna Museoviraston paikallismuseoiden hankeavustusta saaneet – tarkistattehan avustuspäätöksestä hankkeen raportointiajan. Hankkeen valmiiksi saaneilla raportointi on huhtikuun loppuun mennessä. Minuun voi olla yhteydessä raportointiin liittyen, jos kysyttävää ilmenee. Hankkeet saatiin kaikissa kohteissa hienosti valmiiksi!

  1. Elävä perintö Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan museo toteuttaa Museoviraston tuella elävän perinnön hankkeen maakunnassa. Hanke alkaa työpajakiertueella, joka toteutetaan huhti-kesäkuun aikana kaikilla maakunnan paikkakunnilla. Hankkeen tarkoituksena on kartoittaa elävää perintöä Pohjois-Karjalassa. Työpajojen tulosten perusteella hankkeessa toteutetaan oppimateriaaleja sekä saadaan tietoa näyttely- ja kokoelmatyötä varten.

Kiitos kaikille vinkeistä mahdollisista työpajojen paikoista! Muutamalla paikkakunnalla paikka on vielä pohdinnassa.  Soittelen vielä osalle teistä ja kyselen vinkkejä sopivista paikoista työpajan järjestämiseen.

  1. Soittokierros museokohteita ylläpitäviin kotiseutuyhdistyksiin

Soittokierros on alkanut ja pyrin tavoittamaan loputkin teistä huhtikuun aikana. Soittokierroksen tarkoituksena on viime vuoden tapaan keskustella tulevan kesän asioista sekä sopia tapaaminen mahdollisimman monen kanssa touko-elokuulle.

Ystävällisin terveisin

Terhi

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.