Terhin terveiset 8/2023

Hei Pohjois-Karjalan kotiseutuyhdistys- ja paikallismuseotoimijat!
Tässä syyskuun tiedotettavia asioita:

 1. Restaurointiasiantuntija Teemu Kuivalainen esittäytyy:
  Olen aloittanut restaurointiasiantuntijana Pohjois-Karjalan museossa, rakennetun kulttuuriympäristön asiantuntijatehtävässä. Tehtävät painottuvat korjausrakentamiseen ja neuvontaan. Opastan muun muassa Museoviraston entistämisavustuksissa. Tavoitat minut sähköpostilla teemu.kuivalainen@joensuu.fi tai puhelimella 050 521 2652.
 1. Museoviraston avustukset paikallismuseoiden hankkeisiin
  Museovirasto julistaa haettavaksi avustukset paikallismuseoiden hankkeisiin vuodelle 2024. Avustuksen hakuilmoitus ja uudet hakuohjeet julkaistaan, kun haku avautuu. Hakuaika on tänä vuonna 21.9.–2.11.

  Olen mielelläni apuna pohtimassa avustuksen käyttökohteita ja kommentoimassa hakemuksia. Viime vuonna viisi pohjoiskarjalaista hanketta sai avustuksen.
  Lisätietoja avustuksista: https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/paikallismuseot
 1. Maakuntamuseopäivä perjantaina 13.10. Joensuussa: Tarjolla koulutusta valokuvien tietosuojakysymyksistä
  Kokoonnumme viettämään maakuntamuseopäivää Joensuuhun perjantaina 13.10.

  Kutsu ja tarkempi ohjelma lähetetään syyskuun puolivälin jälkeen. Saamme päivän vieraaksi lakimies Roni Roihankorven Museovirastosta. Roni tulee pitämään meille koulutusta tietosuoja-asetuksen vaikutuksesta valokuvien tallentamiseen, käyttöön ja julkaisuun museoissa. Tietosuoja-asetus on herättänyt paljon kysymyksiä museoissa ja nyt meillä on hyvä tilaisuus oppia ja kysellä aiheesta.

  Koulutusta varten voitte lähettää ennakkokysymyksiä syyskuun loppuun mennessä. Kysymykset voi lähettää minulle sähköpostilla terhielina.rautiainen@joensuu.fi, niin välitän ne sitten eteenpäin.

  Kotiseutuliitto on julkaissut aiheesta ohjeita täällä.
  Yksityiskohtaisempia ohjeita museoille, arkistoille ja kirjastoille löytyy esimerkiksi täältä.
 1. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ja Museoviraston avustukset rakennusperinnön ja kulttuuriympäristökohteiden hoitoon
  Hakemukset tulee toimittaa ELY-keskukseen tai Museovirastoon 30.11.2023 kello 15.00 mennessä. Museovirasto ottaa hakemuksia vastaan 16.10. alkaen.
 1. Aineettoman kulttuuriperinnön hankeavustukset
  Museovirasto julistaa haettavaksi avustukset Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin. Hakuaika on 31.8.- 13.10.2023.

  Museovirasto painottaa erityisesti hankkeita, jotka tukevat Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan yleissopimuksen toimintaperiaatteita. Sopimus korostaa yhteisöistä lähtevän toiminnan merkitystä, perinteen suojelua ja siirtämistä sekä perinteiden moninaisuutta.

  Avustusta voi hakea esimerkiksi kunta, yhdistys tai säätiö.  Avustukset on tarkoitettu osarahoitukseksi hankkeen kokonaiskustannuksista.

  Lisätietoja avustuksesta löytyy täältä.
 1. Seurantalojen korjausavustushaku on auki syyskuun ajan
  Kotiseutuliiton jakama seurantalojen korjausavustus on tarkoitettu ensisijaisesti perinteisten, vakiintuneessa käytössä olevien seurantalojen välttämättömiin korjaustöihin.

  Lisätietoja avustuksesta löydät täältä.
 1. Maisemapäivä lokakuussa: maisemakävelyitä ja valokuvauskilpailu
  Kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan vuosittain 20.10. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta.

  Ideoita maisemapäivän toteuttamiseen omalla paikkakunnalla ja valokuvauskilpailun ohjeet löydät täältä.
 1. Juuka-Seura palkitaan Vuoden kotiseutuyhdistyksenä Kotiseutupäivillä
  Valtakunnallisia kotiseutupäiviä vietetään Kotkassa tänä viikonloppuna. Kotiseutupäivien yhteydessä palkitaan Vuoden kotiseutuyhdistys, joka on tänä vuonna Juuka-Seura ry.

  Valinta julkistettiin alkukesästä. Lämpimät onnittelut vielä kerran Juukaan!
  Lisää Juuka-Seuran voitosta, muun muassa valintaperusteista, voit lukea täältä

Terveisin
Terhi

Terhi Rautiainen
Amanuenssi
Pohjois-Karjalan museo Hilma

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.